Magnum-centrale Nuon wordt omgebouwd tot Black-start faciliteit

Magnum Centrale Nuon
Magnum Centrale Nuon | Afbeelding: Nuon.com

Netbeheerder TenneT en energiebedrijf Nuon hebben een overeenkomst getekend voor het ombouwen van de Magnum-centrale in de Eemshaven. De energiecentrale van Nuon zal worden omgebouwd tot een zogenaamde ‘black-start’ faciliteit. Met de ‘black-start’ faciliteit kan de netbeheerder ervoor zorgen dat het energienetwerk weer snel onder spanning komt te staan na een eventuele black-out situatie waarbij Nederland tijdelijk geen elektriciteit heeft.

Herstelvoorziening mogelijk vanaf 1 januari 2018

Ondanks dat de kans op een black-out minimaal is, moet het netbedrijf volgens Europese richtlijnen voorbereid zijn op een situatie waarbij het hele land zonder stroom komt te zitten. Nuon zal daarom de zogenaamde herstelvoorziening per 1 januari 2018 beschikbaar stellen op het terrein van haar Magnum-centrale in Eemshaven. De speciale herstelvoorziening zal zo spoedig mogelijk na afroep door netbedrijf TenneT stroom moeten kunnen leveren gedurende 24 uur.

Black-start generator om centrales weer op te starten

Tijdens een mogelijke black-out situatie is de nieuwe faciliteit nodig om het energienetwerk weer onder spanning te brengen. Alle energiecentrales zullen namelijk opnieuw opgestart moeten worden, wat veel spanning vereist. De black-start generator op het terrein van de Eemshaven zal gebruikt worden om de huidige Magnum-centrale op te starten. In het vervolg kunnen de overige centrales weer opgestart worden met de energie die deze centrale opwekt. Op deze manier kan de black-start generator het volledig energienet binnen Nederland weer op gang brengen. Netbedrijf TenneT heeft verdeeld over het noorden, midden en zuiden van Nederland drie vergelijkbare black-out faciliteiten besproken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *