Lagere olieprijs slecht voor ontwikkeling duurzame energie

ontwikkeling-duurzame-energie-olieprijs

Lage prijs olie slecht voor ontwikkeling groene energie

De huidige lage olieprijs is naar alle waarschijnlijkheid slecht voor de ontwikkeling van duurzame energie. Bijvoorbeeld voor de bouw van windparken op de Noordzee. De prijs van duurzame energie kan in deze tijden niet concurreren met de prijs voor normale grijze energie. De kosten voor het opwekken van energie door middel van steenkolen, gas en olie liggen over het algemeen flink lager.

Groene energie flink duurder

Een kilowattuur stroom uit bijvoorbeeld het windmolenpark Gemini gaat ongeveer €0,17 kosten en stroom uit het windpark Borssele staat berekend op ongeveer €0,15. Gewone grijze stroom uit steenkoolcentrales is een stuk goedkoper en al te koop vanaf €0,05 per kilowattuur. Deze prijs daalt de afgelopen tijd ook nog.

Het verschil tussen de prijzen voor grijze en groene energie wordt gesubsidieerd, waardoor bij dalende stroomprijzen de kosten voor duurzame groene energie flink stijgen. Het Ministerie van Economische Zaken maakt zich geen zorgen over de kosten voor het opwekken van schone duurzame energie. De hoeveelheid subsidie is hiervoor gelimiteerd.