Is zakelijke energie afsluiten verplicht als ondernemer?

zakelijke-energie-vergelijken-besparen

Het aanvragen van zakelijke energie is mogelijk als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het is echter geen verplichting om als (zelfstandig) ondernemer zakelijke energie af te sluiten. Je bent hier wel toe verplicht als het betreffende pand een zakelijke bestemming heeft. Als je dus vanuit jouw eigen huis werkt ben je vrij om te kiezen tussen particuliere of zakelijke energie.

Voorwaarden bij zakelijke energie

Bij het aanvragen van een nieuw contract voor zakelijke energie is het belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden. De voorwaarden voor zakelijke energie zijn namelijk vaak scherper dan de voorwaarden voor een particulier energiecontract. De grootste verschillen zitten in de opzegvergoeding en de bedenktijd net na het afsluiten van het contract.

Hoewel de opzegvergoeding verschilt per energieleverancier is deze boete gemiddeld wel hoger dan bij een particulier energiecontract. Deze opzegvergoeding moet je betalen als je overstapt voordat je contract afloopt. Afhankelijk van het verbruik van de zaak kan de boete bijvoorbeeld 10-15% van de restwaarde van het contract zijn. Het tweede punt van verschil is de bedenktijd, zakelijke energieleveranciers zijn niet verplicht om 14 dagen bedenktijd te bieden. Toch bieden de meeste leveranciers wel een bedenktijd van 7 of 14 dagen, waar 14 dagen bedenktijd voor particuliere energie wel verplicht is.

Zakelijke energie vergelijken

Wil jij weten hoeveel geld je kunt besparen op je zakelijke energierekening? Websites waarop je energiecontracten kunt vergelijken zijn www.energie-vergelijken.com en www.EasySwitch.nl. Energie vergelijken kost weinig tijd en met de overstapservice wordt alles voor je geregeld. Kleinzakelijk verbruik (minder dan 100.000 kWh en 170.000 m3) kan je direct vergelijken in de energievergelijker. Bij groter verbruik krijg je enkele werkdagen na het invullen van je gegevens offertes van verschillende energieleveranciers.