Gemeente Amsterdam zet in op zonne-energie

hernieuwbare-energie

De gemeente Amsterdam hoopt dat in de komende jaren tienduizenden woningen zullen worden voorzien van zonnepanelen. Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren heeft de gemeente 49,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door middel van het Duurzaamheidsfonds. Amsterdam heeft becijferd dat ongeveer 800 hectare dakoppervlak geschikt is voor zonnepanelen. Dit staat ongeveer gelijk aan 1200 voetbalvelden, oftewel 450.000 woningen.

Meer dan 80.000 huishoudens in 2020

Op dit moment hebben ongeveer 7500 Amsterdamse huishoudens zonnepanelen of het dak liggen. In het jaar 2020 moet dit aantal gegroeid zijn naar 80.000. Voor het jaar 2040 heeft de gemeente zelfs een doel gesteld van 450.000 woningen. En Amsterdammers zonder geschikt dak kunnen eventueel ook nog aankloppen bij de Amsterdamse Zoncoalitie in zee, een initiatief van Amsterdamse zoncoöperaties, zonne-energie aanbieders, installateurs en netwerkbedrijf Alliander.

Ondersteunende rol gemeente

De Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho ziet bij dit project voor het stadsbestuur voornamelijk een ondersteunende rol. ‘’Om Amsterdam een duurzame stad te maken gaan we de komende jaren op naar de grote aantallen: van duizenden huizen met zonnepanelen naar tienduizenden, en daarna door naar honderdduizenden. Die beweging gaan we als stad goed ondersteunen.’’