Energieprijzen door de jaren heen

Energie is welkom in ieder huishouden. Voor warmte, elektriciteit en licht in de duisternis. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar niets is voor niets. Het gebruik van energie kost geld. Opmerkelijk is dat de prijzen van energie jarenlang alleen maar hoger werden, maar daar lijkt nu verandering in op te treden. Na een piek in 2012 zijn de energieprijzen vanaf januari 2015 voordelig te noemen.

Gas- en stroomtarieven

Energie is in twee varianten verkrijgbaar: gas en stroom. Aan beide varianten hangt een ander tarief. Ten opzichte van 2012 zijn vooral de leveringstarieven van gas flink gedaald. Een daling van 17,5 procent is hierin waar te nemen. Maar ook de tarieven voor stroom zijn duidelijk naar beneden gegaan. Deze laat de afgelopen 2,5 jaar een daling zien van 14,7 procent.

Factoren energieprijzen

Twee keer per jaar worden de energieprijzen opnieuw vastgesteld. In januari en in juli. Hoe deze prijzen zich ontwikkelen is vooraf moeilijk in te schatten. Verschillende factoren zijn hierop van invloed. Een belangrijke factor zijn de internationale olie- en gasprijzen. Deze komen tot stand door een complexe samenloop van wereldpolitiek, speculatie en vraag en aanbod. Ook het weer kan een aandeel hebben in het tot stand komen van de energieprijzen. Zo hebben we de afgelopen jaren voornamelijk met zachte winters te maken gehad. Hierdoor is er minder gestookt dan de jaren daarvoor. Het gevolg is dat de vraag naar energie afneemt, waardoor de prijs per kWh en m3 omlaag gaat.

Vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van energie kunt u kiezen tussen een vast tarief of een variabel tarief. Valt uw keuze op een contract met variabel tarief dan kan het zijn dat u het eerste half jaar minder betaalt dan het tweede half jaar. U betaalt namelijk het geldende tarief. Kiest u voor een contract met vast tarief dan betaalt u de gehele contractperiode dezelfde prijs. Zo heeft u iedere maand dezelfde lasten. Het risico is echter dat u wellicht meer betaalt dan de huidige tarieven.

Bekijk hier een infographic over de energieprijzen in de afgelopen 5 jaar.