Buitenland ongerust over Gronings gas

Diverse buurlanden maken zich behoorlijk zorgen om de levering van aardgas uit het Groningse gasveld. Dat maakte handelsbedrijf GasTerra Service bekend tijdens een rondetafelgesprek over de gaswinning in de provincie.

Minister Henk Kamp wil de gaswinning in de provincie de komende 5 jaar beperken tot maximaal 24 miljard kubieke meter per jaar. Volgens de minister is die essentieel om het aantal aardschokken, en hiermee de schade, in de provincie te beperken.

Gasproductie flink minder

De gasproductie in momenteel al flink afgenomen. In 2015 werd er ruim 28 miljard kubieke meter gewonnen, tegenover 42,4 miljard kubieke meter in het jaar 2014. Niet alleen Nederland maakt gebruik van dit gas, maar ook huishoudens uit landen als Duitsland, België en Frankrijk.

‘’Leveringszekerheid is cruciaal. Tientallen miljoenen consumenten in Noordwest-Europa zijn afhankelijk van het specifieke gas dat in Groningen wordt gewonnen. Ze gebruiken het vooral voor het verwarmen van hun woningen en kunnen dus letterlijk in de kou worden gezet. Hierover bestaan in de ons omringende landen wel zorgen’’, stelt GasTerra.

Verminderde winning lastig

Het besluit om maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas te winnen maakt het werk volgens GasTerra niet eenvoudiger. ‘’De planning van de productie uit het Groningenveld is een bijzonder complex proces, dat bij de uitvoering van het winningsbesluit alleen maar complexer zal worden.’’

Daarnaast vraagt het bedrijf zich af op het elk jaar gaat lukken om de gasopslag in Norg te vullen. In deze opslag slaat het bedrijf 30 miljard kubieke meter aardgas op voor piekmomenten tijdens de winter. Wanneer de temperatuur daalt tot richting het vriespunt, verbruiken we ongeveer 80 miljoen kubieke meter aardgas per dag. Wat voor 10 tot 15 procent afkomstig is uit Norg.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *