Besparen op energiekosten met een tijdige overstap

Energie is een grote kostenpost voor een gemiddeld Nederlands huishouden. Besparen op energiekosten wordt dan ook steeds populairder. Bijna iedere energieleverancier heeft tegenwoordig een aanbod in energiebesparende producten. Denk hierbij aan de slimme thermostaat of het opwekken van eigen energie met zonnepanelen. Maar wist u dat de grootste besparing gerealiseerd wordt door tijdig over te stappen van energieleverancier? Daarnaast neemt het overstappen van energieleverancier niet meer dan 10 minuten in beslag.

Variabel- of vast contract

Wanneer u al een lange tijd niet bent overgestapt van energieleverancier krijgt u vrijwel zeker energie geleverd op basis van een variabel (model) contract. Nadat een vast contract verloopt, wordt dit contract namelijk automatisch overgezet naar een variabel contract door de huidige energieleverancier. De energietarieven die worden gerekend bij gebruik van een variabel contract liggen een stuk hoger dan de tarieven van een vast contract. Het is daarom verstandig tijdig over te stappen van energieleverancier. Wanneer u voor de overstap gebruik maakt van een energievergelijker geniet u niet alleen van scherpe energietarieven, maar ook van een exclusieve welkomstkorting voor nieuwe klanten.

Welkomstkortingen en exclusieve acties

De energieleveranciers zijn verwikkeld in een, voor de consument gunstige, onderlinge strijd om in de top 3 te belanden bij de verschillende energie vergelijkingswebsites. Om in de top 3 te belanden bieden de energieleveranciers niet alleen scherpe tarieven, maar ook exclusieve welkomstkortingen aan. Deze kortingen zijn niet beschikbaar via de website van de energieleverancier zelf, maar alleen wanneer een overstap gedaan wordt via een vergelijkingswebsite. De kortingen lopen op tot 260 euro op jaarbasis. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een gemiddeld huishouden, mede door de welkomstkorting, tot 460 euro op jaarbasis bespaart door over te stappen van energieleverancier. Omdat de overstap nog geen 10 minuten in beslag neemt, zou het zonde zijn hiervan geen gebruik te maken.